Zeven vragen over chippen bron RTL

7 vragen en antwoorden over het chippen van je hond

Vanaf volgend jaar moeten pasgeboren puppy’s verplicht een chip krijgen. De eigenaar van een hond zonder chip wordt strafbaar en de hond illegaal. Maar wat kost zo’n chip eigenlijk? En doet het inbrengen geen pijn? 7 vragen en antwoorden over het chippen van je hond.
7 VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER HET CHIPPEN VAN JE HOND
fotoFoto

7 vragen en antwoorden over het chippen van je hond

1. Wat is een chip precies?

Een chip is een heel klein buisje van bioglas omgeven door een microcoating en is zo groot als een rijstkorrel. In het buisje zit een klein stukje elektronica. Wanneer een scanapparaat in de buurt van de chip gehouden, zendt deze een nummersignaal terug. Dat wordt door het scanapparaat opgevangen. Op het apparaat kan dan het unieke nummer afgelezen worden.

2. Hoe wordt de chip ingebracht?

Met behulp van een injectienaald wordt de chip onder de huid gebracht. Dit gebeurt tussen de schouderbladen.

3. Is het inbrengen van een chip pijnlijk?

Het inbrengen van een chip doet bijna geen pijn. Met een scherpe injectienaald wordt een klein gaatje in de huid geprikt wat verder opgerekt wordt bij het inbrengen van de chip. Dit voelt hetzelfde als de jaarlijkse inenting.

4. Kan zo’n chip door het lichaam gaan zweven?

Verhalen over chips die in het puntje van een staart terecht zijn gekomen zijn fabels. Als de chip zich al verplaatst zal dit niet veel zijn. Een verplaatsing van 2 centimeter is heel normaal. Als de chip zich toch verder verplaatst, levert dit over het algemeen geen gevaar op voor de hond.

5. Wat kost het om mijn huisdier te laten chippen?

De dierenarts rekent voor het chippen van je hond een consult en een bedrag voor het plaatsen van de chip. De prijs wordt vastgesteld door dierenarts zelf. Maar gemiddeld kun je rekenen op een gemiddelde prijs van tussen de €30 en de €50 euro.

6. Wat zijn de voordelen van het chippen?

De chip is een heel handig identificatiemiddel. De adresgegevens van de eigenaar worden aan het unieke nummer gekoppeld in een databank. De chip is onzichtbaar, het inbrengen is nagenoeg pijnloos en de chip blijft een levenslang zitten.

7. Wat zijn de nadelen van het chippen?

Dat de chip onzichtbaar onder de huid zit kan een nadeel zijn. Aan de buitenkant is niet te zien dat de hond gechipt is. Voor het aflezen van het unieke nummer is een scanapparaat nodig. Elke dierenambulance, asiel en dierenartsenpraktijk heeft tegenwoordig een scanapparaat.

bron: www.chipjedier.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *